Cari Blog IniAllah Telah Menjanjikan Kepada Orang-Orang Yang Beriman Dan Mengerjakan Amal Sholeh Untuk Menjadikan Mereka Sebagai Khalifah Di Muka Bumi Ini Sebagaimana Ia Telah Menjadikan Orang-Orang Sebelum Mereka Sebagai Khalifah, Menyebarkan Bagi Mereka Agama Yang Telah DiredhoiNya Untuk Mereka Secara Merata Dan Menggantikan Ketakutan Mereka Dengan Rasa Keamanan (sehingga) Mereka Dapat Menyembah-Ku Dan Tidak MenyekutukanKu. Barangsiapa Engkar Setelah Itu, Merekalah Orang-Orang Yang Fasiq-An-Nur : 56


Wahai Orang-Orang Yang Beriman Barangsiapa Dari Kalian Berpaling (murtad) Dari Agamanya Maka Allah SWT Akan Memunculkan Sekelompok Kaum Yang Dia Cinta Mereka Dan Mereka Juga MencintaiNya -Al-Maidah :54


Ternyata Sekarang Ini Dunia Telah Dipenuhi Dengan Pemimpin Zalim Baik Dari Negara Kafir Mahupun Dalam Negara Muslim Sendiri...


Namun Masanya Sudah Hampir Tiba, Dunia Akan Diwarisi Oleh Hamba-Hamba Tuhan Yang Sholeh. Dia Akan Memenuhi Dunia Dengan Keadilan Setelah Dunia Ini Dipenuhi Dengan Kezaliman Para Pemimpin..
Penyelamat Umat Itu bakal Datang tidak lama lagi...!!!

PeNGiKuT NaN SeTia..

Ahad, 4 Oktober 2009

Mari Kita Doakan..

400 hilang ditelan bumi ketika gempa di Padang
JAKARTA:Kira-kira 400 orang yang menghadiri satu majlis pernikahan dikhuatiri hilang ditelan bumi di Dusun Pulau Aik, Padang Pariaman ketika gempa bumi berkekuatan 7.6 pada skala Richter di Sumatera Barat pada 5.16petang rabu lalu.Kebimbangan itu berdasarkan keadaan kampung itu yang kini rata ditutupi tanah dan menara masjid, iaitu merupakan struktur tertinggi disitu, juga sudah tidak kelihatan."Mereka ditelan bumi sedalam 30 meter akibat gempa dan longsor(tanah runtuh)," kata Ketua Pusat Penanganan Krisis KementerianKesihatan Indonesia, Rustam S Pakaya, yang dipetik Detikcom hari ini.Sambil menyebut bahawa pasukan mencari dan menyelamat tidak mungkin menggali sedalam 30 meter untuk mengeluarkan mangsa,beliau berkata dengan tenggelamnya kampung itu, proses mencari dan menyelamat sangat sukar untuk dijalankan walaupun pasukan pencari masih berusaha.

Tragedi di kampung itu adalah satu daripada beberapa kejadian serupa yang mula mendapat perhatian setelah sistem komunikasi dan jalanraya mulai dapat berfungsi semula.Di Kota Padang sendiri, televisyen tempatan menyiarkan visual pelbagai usaha mencari dan menyelamat yang giat dijalankan pihak berkuasa termasuk tentera di beberapa buah hotel dan bangunan lain seperti pusat tuisyen, ketika bau mayat dikatakan sudah mulai menyengat.Kira-kira100 mangsa pula dipercayai terhimpit di celah runtuhan lantai, bumbung dan dinding Hotel Ambacang manakala 50 murid masih tertimbus akibat tanah runtuh yang menenggelamkan sekolah mereka di Desa Tandidek, Pariaman.

Kira-kira 200 orang lagi masih hilang, juga dipercayai tertimbus dalam runtuhan dua buah bukit di Petamuan, Padang Pariaman.Setelah masuk hari keempat yang dianggap sangat genting bagi pasukan mencari dan menyelamat untuk menemui dan mengeluarkan mangsa yang masih hidup, para pegawai pihak berkuasa berkata keluarga mangsa terutama yang tertimbus harus ikhlas merelakan kepergian keluargamereka. - Bernama

=============================================

Di bawah ini adalah komen saudara kita dari sebuah forum ;

Berita ini mengingatkan kita tentang2 kisah yang dipaparkan didalam alquran. Biarpun ini terjadi di Indonesia, kita di Malaysia jangan mudah menambah "kepedihan" ini umpama menabut garam diluka dengan sumpah seranah atau pun perkataan yang seumpamanya. Ada yang mensabitkan kemalangan dengan faktor saintifik dan geografi, tapi tak kurang juga yang percaya ini adalah bala yang diturunkan pada kaum atau masyarakat ini. Kadang kita menyangka ini semua dugaan buat pihak berkenaan, tapi kita lupa ini juga sebenarnya merupakan dugaan buat kita semua juga. Kita kurang bijak kalau kita terus-terusan melayan provokasi seorang dua forumer indonesia yang mengajukan isu-isu hangat. Kesan "sambutan" dan "layanan" tersebut, maka keluarlah bermacam2 perkataan yang melampau-lampau sampai ketahap kita menghina-dina-nista mereka. ingatlah kawan-2, perang "oral" ini lebih tajam dan bisa dari senjata. Seperti yang biasa kita dengar, kita boleh melupakan perbuatan jahat orang terhadap kita, tapi kita tak mudah lupa perkataan jahat orang terhadap kita.

Kita bukan tidak pernah menghadapi keadaan dimana kaum seugama kita ditimpa bencana dan perang. Palestin contohnya. Seperti mana kita sama2 berdoa dan mendirikan solat hajat sambil berdoa, "Ya Allah, selamatkanlah kaum Palestine dan berikan mereka kemenangan. Sebaliknya kau turunkan lah bala dan lenyapkan lah kaum Israel dan sekutu-sekutunya dari mukabumi ini, Aminnn." Begitu juga lah kita dengan Padang, jiran kita. Marilah kita sama-sama berdoa agar tuhan menghentikan bala ini, memelihara mereka ini dan mengampun kan dosa mereka sekiranya ada. Last but not least jangan kita lupa mendoakan kesejahteraan kita, orang yang kita sayangi, muslimin dan muslimat dan seterusnya negara kita Malaysia yang tercinta.
 
Sekian, Wallahualam

2 ulasan:

  1. salam diterima. Semoga engkau sihat n gembira. mekasih kerana telah bertandang di teratak buruk hamba...

    BalasPadam

Saudara2ku yang dihormati dan semua yang mengunjungi blog ini, terimakasih saya ucapkan kerana telah sudi meluangkan masa di sini, semoga kehadiran kalian berakhir dengan manafaat. Walau bagaimanapun, saya tetap insan yang lemah, segala kesilapan saya silalah ditegur, dikritik dan dinasihati ..

Ikutiku di Twitter

Ikut Melalui Email

Related Posts with Thumbnails